Strona główna

Forum Chillin.com.pl
Forum Chillin

FAQ FAQ    Szukaj Szukaj   Lista uďż˝ytkownikďż˝w Użytkownicy   Regulamin Regulamin

Profil Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj Zaloguj
Moje pierdoły.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Funclub Strona Główna -> Kącik Literacki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
**Lilcia**

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 6:51 pm    Temat postu: Moje pierdoły.
Odpowiedz z cytatem
Będę tutaj umieszczał wszystko co stworzę, bo nie chce mi się zakładać osobnych tematówxp

Idę chodnikiem, szarym
Widzę szarość
Szare bloki i ulice
Szarzy ludzie i zwierzęta
Czasem czerń się gdzieś przeciśnie
Między ludźmi-szarymi
Czasem zieleń na trawniku rozkwitnie.
Ale potem zniknie, niczym obumarły kwiat.
I tak zawsze będzie.
Przez ponad tysiąc lat.

WoW

gruesome_bent

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 8:48 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem
Wdech-wydech.
Niech mnie ktoś reanimuje, błagam.

Jest w tym jakiś sens, przesłanie, COKOLWIEK?!

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 9:04 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem
gruesome_bent napisał:
Jest w tym jakiś sens, przesłanie, COKOLWIEK?!
Przy czwartym wersie od końca też zaczęłam się zastanawiać.

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 9:06 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem
Ożesz.
Wierz mi, nie chcesz znać mojej opinii.

PostWysłany: Wto Sty 06, 2009 10:47 pm    Temat postu: Re: Moje pierdoły.
Odpowiedz z cytatem
po pierwszuę - nienawidzę jak ktoś pisze na wstępie - moje pierdoły, moje nieudane wiersze, moje beznadziejne wiersze. Według mnie jest to żałosne. Chcesz wzbudzić w nas litość? Niedoczekanie. Na takie chwyty nikt się już nie nabiera.
Nie udał ci się wiersz? Niepublikuj. To nie jest kosz na śmieci.

Co do wiersza to czuję, że byłoby lepiej, gdyby był dłuższy, ale z drugiej strony jakbyś go przedłużyła w ten sposób jak go pisałaś, to cóż...nie przeczytałabym tego.

Cytat:
Idę chodnikiem, szarym
Widzę szarość

ok, biorąc pod uwagę, że prawdopodobnie jesteś 'zielona' to mogłoby zostać.
Cytat:
Szare bloki i ulice
Szarzy ludzie i zwierzęta

pisałaś wcześniej, że widzisz szarość. Hm...wg mnie pisanie ciągle 'szare/szarzy' co drugą linijkę jest trochę bezsensu. Rozumiem, że chciałaś dać metaforę. Ale co z tego wynika? Rozumiem, że pisząc musiałaś czuć się smutna, samotna, znudzona codziennością. Tyle, że nie pokazałaś powodu. Ale do tego wrócę jeszcze później.
Cytat:
Czasem czerń się gdzieś przeciśnie

Czerń? Dlaczego? Smutek? Żałoba? Śmierć?
Używanie kolorów w wierszu jest jak używanie różnorodnych barw na płótnie - zimne kolory - smutek, jasne,ciepłe - szczęście. Tyle, że w wierszach, musisz określić też po co wciskasz ten kolor, no bo jeśli robisz to od niechcenia to takie rzeczy wychodzą.
Cytat:
Między ludźmi-szarymi

wyzej wspomniałaś "...Szarzy ludzie i zwierzęta(...)", więc myśle, że to zdanie akurat nie jest już potrzebne, chyba że wyżej byś ominęła tych szarych ludzi i dała coś innego.
Cytat:
Czasem zieleń na trawniku rozkwitnie.
Ale potem zniknie(...)

to mi się podoba - zieleń oznacza nadzieję, a wiadomo, raz mamy nadzieję, że coś się polepszy, a zaraz potem znow popadamy w dołek.
Cytat:
...niczym obumarły kwiat.

no ja raczej nie dałabym 'obumarły kwiat', bo kwiat w minute nie wsiąka w ziemię.
Cytat:
I tak zawsze będzie.
Przez ponad tysiąc lat.

...koniec? To tak jakbyś nożyczkami nagle ciach! i wiersz skończony.

Ogółem wiersz słaby, nieogarnięty, nieprzemyślany. Momentami wydaje mi się, że całkiem ładny, a tu nagle bach i jakieś zdanie bez większego znaczenia, które równie dobrze mogłoby nie być. Mogę się założyć, że pisałaś go w dwie minuty, nie więcej. To jest najczęstszy błąd. Wymyślisz sobie dwie metafory, dwa epitety i na tym budujesz wiersz. Poza tym nie czuję, żeby miał on ukazywać twoje emocje, przemyślenie, bo to jest także istotą wiersza. Ty jednak pewnie po słuchaniu jakiś rozmów dorosłych napisałaś jaki to świat jest zły i wogóle. Wierz, mi że schemat smutny wiersz=super wiersz nie jest prawdziwe. OK. Nie żyjemy w bańce, widzimy wojny, prześladowania, wyzwiska na najwyższych szczeblach władzy - ale z drugiej strony jesteśmy młodzi i raczej nie mamy takich dużych problemów. Pisz więc co czujesz, co chciałabyś nam szczególnie przekazać - dostałaś czekoladę i zacieszasz jak małe dziecko.Świetnie! Napisz o tym! ( tak na marginesie to przypomniała mi się taka piosenka 'bombonierka' (; ). Napewno na widok tej przekąski masz w głowie pełno myśli: "jaki ma smak?", "jakie ma opakowanie?', 'jaki wzorek', 'czy rozpuszcza się szybko w ustach?'.
Mogę się założyć, że taki wiersz lepiej by ci wyszedł. Poprostu wzięłaś sobie zbyt poważny temat.
Takie jest moje zdanie.

Monia320

PostWysłany: Pią Mar 13, 2009 2:55 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem
Zgadzam się z "Mała Ja" niewiadomo po co pisałaś ten wiersz, jest taki krótki i w każdym zdaniu powtarza się wyraz "szare/szarzy" nie lepiej napisać wiersz np. o porze roku o uczuciach itp.??? jak dla mnie ten wiersz nawet na ocenę się nie nadaje...

PostWysłany: Sob Lut 06, 2010 10:34 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem
No to chyba jest szaro.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Funclub Strona Główna -> Kącik Literacki Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: